מגה לוגיסטיקה
חדשות
חדשות מקומיות
לעמוד קודם

ועדת הכלכלה: מחסור בעובדים והתייקרות חומרי גלם

03/01/2024
זמן קריאה: 3 דק'

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, דנה בסיוע לענפים מלונאות, חקלאות ותעשייה על רקע המחסור בכוח אדם בעקבות המלחמה. בדיון ביקש היו"ר ביטן פתרונות למחסור החמור בעובדים בענפי המשק. הוא אמר כי המחסור בעובדים זרים לחקלאות ימנע מהחקלאים לחזור לעבודה מלאה ויעלה למדינה הרבה יותר ממתן פיצוי לחקלאים. הוא אף הזהיר כי בענף הבנייה המחסור בעובדים והעלייה במחיר חומרי הגלם עשויה להביא לעלייה של 20-10 אחוז במחירי הדיור.

ח"כ שלום דנינו אמר, כי צריך להחליף את העובדים הפלסטינים באופן מדורג, בתהליך שיימשך שנה, בין השאר כדי לא להפיל בבת אחת את רמת החיים ביהודה ושומרון באופן שיביא לבעיה ביטחונית.

ח"כ אלון שוסטר אמר, כי צריך לתת פתרון כמה שיותר מהר, ולא להתחייב מראש על נתק מיהודה ושומרון.

ח"כ אלי דלל צידד בביצוע הצעדים בהדרגה, ואמר כי אם יהיה רעב ביהודה ושומרון, זאת תהיה בעיה.

ח"כ ולדימיר בליאק אמר, כי ענפים שלמים עומדים בפני שוקת שבורה וצריך למצוא להם פתרונות.

ח"כ סימון דוידסון אמר, כי אחרי 7 באוקטובר אי אפשר לחזור להביא עובדים מיהודה ושומרון, ויש פתרונות אחרים.

ח"כ ששון גואטה הצטרף לדברים ואמר, כי המלחמה רק העצימה את המחסור בכוח אדם שכבר היה קיים קודם לכן.

מנכ"ל משרד החקלאות, אורן לביא ציין, כי עד 3 בינואר החקלאים צריכים להעביר למשרד בקשות, והוא יבחן אותן ויחלק כ-9,000 היתרים תוך פחות משבועיים לחקלאים הפעילים. בקרוב יביא שר החקלאות לממשלה הצעת החלטה להגדיל היתרים לעובדים זרים בחקלאות.

היו"ר ביטן שאל למה צריך החלטת ממשלה אם כולם יודעים שיש מחסור, וקרא לאפשר לכל משרד לבצע מדיניות לפי הענפים שעליהם הוא אמון, ללא החלטות ממשלה.

נציגת משרד האוצר, נועה שוקרון ציינה, כי הקבינט המדיני-ביטחוני עדיין לא קיבל החלטה באשר למדיניות לגבי העובדים הפלסטינים.

ח"כ שוסטר מתח ביקורת על האוצר שמנווט את נושא העובדים הזרים, ואמר: "השתלטתם בלא סמכות על נושא שהוא בכלל לא תקציבי. אתם מנהלים את זה בהפקרות מוחלטת כלפי הכלכלה הישראלית ומונעים ממנה להתחיל לעבוד."

ראש מטה שר התיירות, מיכאל יצחקוב אמר, כי ב-6 באוקטובר היו חסרים כ-3,900 עובדים בענף המלונאות. הוא ציין כי מפקדת תיאום פעולות הממשלה בשטחים אישרה כ-650 היתרים לעובדים מיהודה ושומרון, ומתוכם מגיעים 350-300 עובדים. עם זאת הוסיף, מלון הוא לא שדה חקלאי, ולא משנה איזה איש ביטחון אישר זאת, עובדים פלסטינים לא צריכים להיות בבתי מלון. לדבריו, המשרד מבקש להחליף הקצאה של כ-2,000 עובדים פלסטינים בעובדים זרים.

 

צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ

 

נציגת האוצר שוקרון שבה וציינה, כי יש פלסטינים שנכנסים לישראל באישור פרטני, והוסיפה כי אין החלטה של הקבינט המדיני-ביטחוני לכאן או לכאן. לכן אי אפשר לייצר מדיניות שתומכת בהחלטה להחליף את העובדים הפלסטינים.

מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אורי דורמן אמר, כי אחרי שלושה חודשי מלחמה יש לחקלאים נזק אדים, והם צריכים את העובדים כבר מחר מאחר שהפרי כבר נופל מהעצים והחקלאים מתמוטטים.

שוקרון השיבה, כי גם אם מחר יתווספו 10,000 היתרים זה לא יפתור מייד את הבעיה.

היו"ר ביטן קרא לכל הצדדים להגיע להחלטה על החלפת הפלסטינים.

ראש אגף העבודה בהתאחדות התעשיינים, עו"ד מיכל וקסמן חילי אמרה, כי לתעשייה חסרים כ-7,000 עובדים וכ-12,050 עובדים פלסטינים במקצועות שישראלים לא רוצים לבצע או לא מקצועיים דיים.

נציגת משרד הכלכלה, נועה שפיצר ציינה, כי עמדת השר היא שאין להכניס יותר עובדים פלסטינים.

נציגת האוצר שוקרון הסבירה, כי בתעשייה צריך להיזהר לא לפגוע בשכר הישראלים, ולכן האוצר תומך בהבאת עובדים מיומנים בתנאי שיקבלו את השכר הממוצע המשולם לבעלי אותו מקצוע.

קונסול הכבוד של מלאווי בישראל, ניר גז ציין, כי במלאווי ממתינים כ-1,400 עובדים שמוכנים מחר לעלות על מטוס לישראל.

היו"ר ביטן סיכם את הישיבה ואמר, כי הוועדה תמשיך לעקוב. הוא קרא לנציגי הממשלה לשנות את ההתנהלות ולהאיץ תהליכים שיאפשרו הבאת עובדים זרים למשק, תוך מתן סמכויות למשרדים הרלוונטיים.

----------

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן