מגה לוגיסטיקה
חדשות
חדשות מקומיות
לעמוד קודם

רפורמה בריביות על חובות

28/11/2023
זמן קריאה: 1 דק'

תיקון לחוק פסיקת ריבית והצמדה ולחוק ההוצאה לפועל, שהניחו על שולחן הכנסת שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר המשפטים יריב לוין, עבר לאחרונה בקריאות שנייה ושלישית. החוק, שהוא בשורה חברתית ממשית, נועד להבטיח כי הריבית בגין חובות בישראל, שהחוק חל עליהם, תהיה מידתית ומאוזנת, תבטיח לנושים פיצוי הולם מצד אחד, אך לא תייאש את החייבים אלא תתמרץ אותם לשלם מצד שני.

כיום מנגנון ריבית הפיגורים גורם עיוות היסטורי שגורם ריבית פיגורים לא מידתית. החוק מפריד את רכיב ריבית הבסיס הכלכלית מרכיב דמי הפיגורים, וקובע כי דמי הפיגורים "יתנהגו" כרכיב מתמרץ: הם יהיו נמוכים יותר משיעורם היום; הם ייעצרו בעבור חייבים שעומדים בפריסת התשלומים שלהם; הם לא ייצברו עוד כריבית דריבית כדי למנוע תפיחת יתר של החוב; והם יתווספו בתחנות מוגדרות בזמן ולא על בסיס יומי. רכיב הפיגורים ייעצר לחלוטין לחייב שיעמוד בפריסת התשלומים שלו. על ידי כך דמי הפיגור על החוב יפחת ב-70% בערך. חייבים מתקשים שאינם מצליחים לעמוד בפריסה יזכו להפחתה של עשרות אחוזים ברכיב הפיגורים. כך תיהפך הריבית למתמרצת, לטובת החייבים והנושים כאחד.

התיקון לחוק הובל על ידי המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, מאיר לוין, והחשב הכללי, יהלי רוטנברג, והוא תולדה של עבודת מטה מעמיקה שנעשתה על ידי צוות בין-משרדי, בראשות גיל כהן, סגן בכיר לחשב הכללי, ובשיתוף משרד המשפטים, אגף החשב הכללי, רשות האכיפה והגבייה, הלשכה המשפטית באוצר ובנק ישראל.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן